Ale!

Porter&StoutOld Kemi / Stout / 4,8% / 0,33 Tölkki

SKU: OldKemiStout033TLK

2,00 7,00 

  • Kuvaus
  • Lisätiedot

Kuvaus

Musta kirkas väri, kuiva, kahvinen, hennon suklainen, lakritsinen, keskiasteisesti humaloitu.

Vuonna 1920 Kemiin perustettiin Kemin Työväen virvoitusjuomatehdas, jota tunnettiin myös nimellä “Vesitehdas”. Tehtaan johtajana oli Heikki Tuomisto, joka aloitti samaan aikaan olutpanimon rakentamisen omaa taloaan vastapäätä, Kaivokadun ja Valtakadun risteykseen. Vesitehtaan yhteyteen syntyikin olutpanimo, koska paikalla oli sopivasti vesikaivo.

Olutta tehtiin poltetusta ja polttamattomasta ohrasta, muun muassa portteria. Mukana toiminnassa oli työläisiä ja porvareita. Heikin lapset olivat tuttu näky leikkimässä työntekijöiden kanssa. 1930-luvulla tehdas jouduttiin myymään Tornioon, jolloin siitä tuli historiakirjoituksen mukaan Lapin Kullan alkulähde.

Yksi Heikin lapsista, Terttu Tuomisto (1921-2017) on kirjoittanut omaelämäkertakirjan, jossa hän on kertonut myös koko oluttehtaan tarinan. Terttu joutui muuttamaan Neuvostoliittoon vuonna 1933 ja palasi Suomeen vasta 1986, Mihail Gorbatshovin presidenttiyden aikana. Tertun elämä Neuvostoliitossa vei hänet Vladivostokiin asti, jossa on syntynyt 3 lasta ja lapsenlapsia.

Yksi Tertun lapsista Paavo Tuomisto (1949-2020) syntyi Vladivostokissa, jossa hän perusti perheen. Nyt Tertun ja Paavon Suomessa asuvat jälkeläiset ovat päättäneet elvyttää Kemin nimeä kantavan oluttuotannon ja kunnioittaa näin edesmenneiden sukulaisten elämäntyötä sekä kaupungin juomaperinteitä.

Uuden olutmerkin nimeksi on annettu “Old Kemi”. Vaikka olut onkin etelälappilainen, ensimmäinen tuotanto aloitetaan UGB-panimossa Lohjalla, koska sen toimintamalli tukee voimakkaasti juuri aloittelevia oluentekijöitä.

 

 

Lisätiedot

Myyntitapa

Anniskelu, Ulosmyynti